Kilpailu – voimavara vai voiman varastaja?
Kilpailu voi tuoda esiin tiimien parhaat puolet, kannustaa ponnistelemaan enemmän, kehittymään ja innovoimaan. Se voi kuitenkin myös aiheuttaa haittaa. Pahimmillaan kilpailuhenkisyys lisää tiimin jäsenten eriarvoisuuden tunnetta ja aiheuttaa haitallista kroonista stressiä.
Kilpailu, jossa tavoitteena on vain voittaa – ja erityisesti voittaa muut – aiheuttaa myös työyhteisön konflikteja; henkilöstö saattaa jopa sabotoida toisten suorituksia. Se voidaan hymäillen ja hykerrellen naamioida huippusuorituksen hinnaksi. Tosiasiassa se on kuitenkin suuri uhka työhyvinvoinnille, motivaatiolle, sitoutuneisuudelle ja henkilöstön pysyvyydelle. Siksi kilpailuhenkisyyden johtaminen ja kanavoiminen oikein ovat tärkeitä yksilöiden, tiimien ja organisaatioiden kestävän kilpailu- ja suorituskyvyn varmistamiseksi.
Kilpailuhenkisyys on tiimin voimavara silloin, kun se saa jokaisen tiimin jäsenen kehittymään aina vain paremmaksi ja kannustamaan toisia kehittymään yhteisen voiton puolesta. Parhaimmillaan se luo tiimiin luottamuksen ilmapiirin, jossa tuetaan ja jossa halutaan kehittyä ja parantaa yhteistä suorituskykyä kestävästi. Se lisää motivaatiota ja sitoutuneisuutta. Se parantaa jopa itsetuntemusta, kun tiimin jäsenten erilaiset kyvyt ja vahvuudet tiedostetaan ja saadaan käyttöön heille luontaisella – ja tehokkaalla – tavalla. Tällaiselle tiimille tunnusomaista on jatkuva kehittävän palautteen antaminen ja kannustus, joilla kukin pääsee yhä parempiin lopputuloksiin. Kestävästi, hyvinvointi edellä, tallomatta ketään voittopolulla. Työskennellään yhdessä fiksummin, ei enemmän. Tällaista kilpailuhenkisyyttä havainnollistetaan hulppeasti muiden muassa yhdessä Catalyst-valikoiman suosituimmassa aktiviteetissa Koodin Murtajissa.
Miten kilpailuhenkisyys tavallisesti näkyy?
Jokainen on jossain tilanteessa kilpailuhenkinen, mutta se voi näkyä hyvin erilaisin tavoin:
Osa saa virtaa, heistä tulee tehokkaita, he haluavat voittaa ja olla parhaita. He suhaavat ympäriinsä muodostaen nopeasti kokonaiskuvan ja strategisen suunnitelman. Heidän tarkkaavaisuutensa on huipussaan. He pyrkivät hyödyntämään saatavilla olevat resurssit ja vahvuudet parhaalla mahdollisella tavalla ilman minkäänlaista tyhjäkäyntiä. Tämä profiili on monesti inklusiivinen johtajaprofiili, joka saa muutkin innostumaan yhteisestä tavoitteesta.
Toiset voimistuvat ja alkavat määrätietoisesti jyräämään tietään huipulle, voitonvarmana. Melkein kaikki keinot tuntuvat sallituilta, kunhan lopputulos on voitto – itselle. Oma menestys ja asema ovat ensisijaisia, yrityksen ja muiden menestys saavat tulla siinä vanavedessä.
Jotkut passivoituvat. Tiimissä, jossa toiset tehostuvat ja jotkut jyräävät, osa voi lähes lamaantua tai luovuttaa heti ensi kättelyssä huomatessaan, että nopeimmat etenevät jo vauhdilla. Eihän tässä enää kannata mitään tehdä, kun nuo tuolla kuitenkin voittavat. Eli ei edes yritetä, koska pettymys ja häviö tuntuvat jo varmoilta eikä voitto ollenkaan todennäköiseltä. Tämä ilmiö näkyy selkeästi monen työyhteisön arjessa esimerkiksi alisuoriutumisena.
Yhteisen kilpailuhenkisyyden voima
Kilpailuhenkisyys on hyvä herättää tiimeissä, jotta he innostuvat tekemään parhaansa yhdessä. Haitalliseksi kilpailuhenkisyys muuttuu, kun sen tavoitteena on puhtaasti dominointi. Siksi tiimien on hyvä oppia keskittämään kilpailuhenkisyytensä yhteiseksi voimakseen koko yrityksen kilpailijoita vastaan, ei tiimin tai tiimien sisäiseksi, keskinäiseksi kilpailuksi. Sitä on todellinen kilpailukyky. Tätä kilpailukykyä vahvistetaan tehokkaasti ja konkreettisesti ammattilaisten fasilitoimissa Catalyst-aktiviteeteissa:
Catalystin elämykselliset tiimiaktiviteetit havainnollistavat käytännön tositoimissa, että tulokset ovat aina paljon paremmat tiimityöllä tehtynä, ei yksilösuorituksina. Esimerkkinä Isossa Kuvassa, jossa kaikkia tarvitaan, kun tiimit loihtivat eeppisen kokoisen taideteoksen tai Pyramidipalapelissä, jossa tiimit rakentavat yhteistyöllä suuren pyramidin litteästä pahvista.
Jos kyseessä on kilpailuhenkinen konsepti, kuten Go Team -kaupunkisuunnistus, voiton vie tiimi, joka on parhaiten hyödyntänyt koko potentiaaliaan, kaikkien kykyjä, jokaisen upeaa erilaisuutta ja jopa tehnyt yhteistyötä muiden tiimien kanssa. Osallistujat näkevät konkreettisesti, ettei kukaan voita yksin tai yksinomaan omassa siilossaan.
Catalystin teambuilding-aktiviteetit on kehitetty globaalin asiantuntijaverkoston avulla korkeatasoisiksi kokemuksiksi, jotka jäävät mieleen. Kun viimeisen päälle tehty toteutus on ikimuistoinen elämys, myös sen antamat opit ja oivallukset tiimityöstä, johtamisesta ja kommunikaatiosta jäävät mieleen.
Katso yllä olevasta videosta lisää esimerkkejä Catalyst-elämyksistä, joilla vahvistat tiimien välistä yhteistyötä ja koko yrityksesi kilpailukykyä ikimuistoisilla tiimiaktiviteeteilla.
Event Finderista löydät lukuisia vaihtoehtoja yhteisen kilpailukykynne kasvattamiseen ja ottamalla meihin yhteyttä autamme teitä varmasti.
Blogin on kirjoittanut Seikkailun Lead Facilitator ja valmentaja Anne Liljestrand.